6000 leerlingen vanwege geloofsvertuiging in het leerlingenvervoer

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gaat kijken naar de mogelijkheden om de regels voor leerlingenvervoer aan te passen. Nu is het nog zo dat gemeenten verplicht zijn om het vervoer te betalen voor leerlingen die naar een religieuze school willen. De regeringspartijen PvdA en VVD willen daarvan af.

Dekker schrijft in antwoord op Kamervragen dat hij wil kijken naar de mogelijkheden om de regels aan te passen. Hij zal dat doen ,,in het licht van artikel 23 van de Grondwet”, dat gaat over de vrijheid van onderwijs en de financiŽle gelijkstelling van openbare en bijzondere scholen.De verplichting voor gemeenten om vervoer naar religieuze scholen te betalen, kan volgens Ypma leiden tot hoge kosten. VVD en PvdA willen dat gemeenten wel blijven betalen voor het vervoer van gehandicapte leerlingen.

Een handicap is geen keuze, anders dan een religie, aldus Ypma. Overigens kunnen gemeenten er wel voor kiezen om het vervoer van de zogeheten signatuurleerlingen toch te blijven betalen. Op dit moment†maken ongeveer 6000 leerlingen vanwege hun geloofsovertuiging gebruik van het leerlingenvervoer. Hiermee is ongeveer 10 miljoen euro per jaar gemoeid.